Digiloikkia meillä ja muualla
Kuukauden aikana ehtii tapahtua paljon. Alkujärkytyksen, epäuskon, hämmennyksen ja muidenkin tunteiden laannuttua lähes koko maa otti valtavan digiloikan lyhyessä ajassa. Koulunkäynnin sekä monien alojen työnteon siirtyminen etänä tapahtuvaksi on aiheuttanut haasteita ja sattumuksia. Lasten ilmestyminen etäkokousten taustalle, koululaisten perheenjäsenten vilahtaminen ruudulla etäkoulun opetustuokioissa tai koneelle asennettujen hupifilttereiden tahattomat ilmestymiset tuntuvat olevan jo arkipäivää. Ikävämpiäkin tapauksia on paljastunut, kuten monien etäkokouspalvelujen ja -työkalujen tietoturvaapuutteet ja ulkopuolisten ihmisten tekemä ns. Zoom-bombing etäkokousten aikana. Onneksi suurin osa ihmisistä on kuitenkin reagoinut tilanteeseen luomalla positiivista ilmapiiriä, kuten lahjoittanut tietokoneita ja muita päätelaitteita etäkoululaisille, ilahduttanut ohikulkijoita pehmoleluilla ikkunassa tai tarjoutunut vapaaehtoiseksi tukemaan riskiryhmiä eri tavoin.
Useat yritykset ovat joutuneet miettimään toimintaansa uudestaan asiakkaiden kadotessa. Monet yritykset, joilla aiemmin ei ole ollut verkkokauppaa tai kotiinkuljetusta, ovat sellaisen pikavauhtia avanneet. Helpoimmillaan etätilaukset hoituvat vaikka sähköpostin tai Lyyti-lomakkeen avulla, jos verkkokauppaa ei olla ehditty vielä pystyttää. Julkisen sektorin siirtyminen etätyöskentelyyn on aiheuttanut paljon esimerkiksi IT-tukipyyntöjä. Muun muassa Turun kaupunki reagoi etätyön haasteisiin lähestymällä korkeakouluja, ja seurauksena Turun Ammattikorkeakoulu aloitti nopealla aikataululla palvelun, joka tarjoaa ilmaista neuvontaa kolmannelle sektorille etäkokousten sekä etätyövälineiden käyttöön.
Koulutus ja oman ammattitaidon kehittäminen jäävät helposti tässä tilanteessa vähäisemmälle huomiolle. Tilanteeseen sopeutuminen, arjen pyörittäminen kotona ja esimerkiksi lomautuksen tai irtisanomisen uhka vievät paljon voimavaroja ja monet yrittävät ainoastaan selviytyä päivä kerrallaan. Mikäli voimavaroja löytyy, nyt olisi hyvä aika täydentää omaa osaamistaan, koska monet aiemmin maksulliset koulutuspalvelut ja -sisällöt ovat avautuneet ilmaiseksi käyttöön, ainakin toistaiseksi.
Myös Skaala-hankkeessa on tilanteeseen reagoitu ja monet lähiopetukseksi tarkoitetut koulutukset on siirretty etäkoulutuksiksi. Osa koulutuksista on omaan tahtiin opiskeltavia virtuaalikoulutuksia, kuten jo huhtikuun lopussa alkava regulaatiokoulutus tai toukokuussa järjestettävä myynnin ja markkinoinnin tueksi tarkoitettu tietojärjestelmäkoulutus. Osa koulutuksista on kouluttajavetoisia, etäyhteydelle toteutettuja, kuten konenäkö puuteollisuudessa, projektinhallinnan perusteet tai prosessien mallintaminen BPMN 2.0 tekniikalla. Vuoden 2020 koko koulutustarjontaan voi tutustua tarkemmin Skaala-hankkeen verkkosivuilla.
Kaikki SKAALA-hankkeen koulutukset ovat vuoden 2020 ajan ilmaisia kerryttäen De minimis –tukea yrityksille (De minimis –tuesta löydät lisätietoa sivuiltamme). Hankkeen koulutusten sisältö on räätälöity yritysten tarpeisiin, sillä koulutukset on suunniteltu yritysten haastattelutulosten perusteella. Lisäksi hankkeen koulutusten järjestäjän toimivat korkeakoulut, joten koulutusten opinnollistaminen opintopisteiksi esimerkiksi käynnissä oleviin tai tuleviin opintoihin on helppoa.
Mukavaa (ja koulutustentäyteistä) kevättä kaikille!
Kirjoittajana Sanna Määttä Turun ammattikorkeakoulusta